Filterbobler og ekkokamre

Vi ser flere og flere sosiale medier gå fra å bruke en kronologisk nyhetsstrøm, til å bruke algoritmer som baserer seg på hva du og dine venner trykker liker og kommenterer på. Blant annet Instagram, Facebook, YouTube og twitter har tatt i bruk disse. Dette er et tiltak som på mange måter kan bidra til å gi oss en bedre opplevelse på nett, hvor vi får akkurat det (de tror) vi vil ha – rett i fanget. De ekstra sekundene som kunne vært brukt på å bla gjennom en feed for å komme til det vi vanligvis liker blir borte, og vi får ikke tid til å tenke på de viktige tingene som kanskje mangler. Plattformene liker dette fordi hvis brukerne aldri må oppdage nye ting som de potensielt ikke liker like godt, bruker de mer tid der, og alt dette fører til at de kan tjene mer penger. Så selv om intensjonen med disse algoritmene kanskje var god i starten, så vil de fortsette å bruke dem fordi det gagner dem økonomisk. Hva dette har å si for menneskers oppmerksomhet på hva som skjer rundt om i verden er det ikke mange som har uttalt seg om.

Det kan være problematisk fordi Instagram, Facebook, YouTube og Twitter er noen av de største sosiale mediene, og for mange mennesker er disse deres hovedkilde for å oppdatere seg på nyheter og det som skjer rundt om i verden.

Hva gjør du for å utfordre ekkokamre?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *