Hvoran bli mer effektiv med dine Googlesøk

Vi har alle forskjellig ferdighetsnivå når det kommer til å finne svar på ting gjennom internett. Mange har sikkert venner på Facebook som heller skriver spørsmålet sitt i et innlegg og poster det, i stedet for å prøve Google – noe som for mange kan være frustrerende. Vi klarer alle å gjennomføre et enkelt googlesøk, fordi det er raskt og mest sannsynlig har du gjort det mange ganger før. Andre ganger kan det ta lenger tid, og man må legge ned litt «arbeid» for å finne frem til et svar.

Som en del av emnet Digital Markedsføring fikk vi i oppgave å gjennomføre et nettkurs kalt «Google Powersearch» av vår foreleser Arne Krokan. Det går ut på at man skal bli en ekspert på søk og lettere finne frem til svaret på det man leter etter. En antakelse jeg hadde før jeg gikk inn i dette var at jeg kom til å vite det meste fra før, men etter noen timer med videoer og oppgaver kommer jeg ut med masse ny kunnskap.

Etter hver seksjon i kurset stilte de spørsmål som «Can you think of a time that …  might have helped you find what you need faster?”. Flere av tilfellene var reelle, og tingene jeg lærte kommer til å bli flittig brukt i fremtiden. En av dem er for eksempel hvis jeg jobber i Adobe Photoshop og trenger en illustrasjon av en grønn bil, helst uten bakgrunn for mindre ekstra arbeid.

Ved å skrive «filetype:png» etter søkeordene får jeg opp det Google mener er de mest relevante bildene. I tillegg velger jeg fargen grønn i verktøylinjen slik at det også blir tatt med i betraktingen. Før ville jeg antakelig bare skrevet «green car illustration png», men svarene er likevel enda mer relevante hvis man skriver inn på den «korrekte» måten.

Her er noen verktøy som kan gjøre det lettere å søke:

  • Velg om du vil søke eksklusivt i visse type sider, for eksempel hvis du kun vil se norske sider eller tyske sider. Skriv dette etter søkeordene: «site:.no» eller «site:.ge»
  • Velg hva slags filtype du ser etter, enten det er en pdf som du vil skrive ut eller en png du ønsker å bruke i Photoshop. Skriv dette etter søkeordene: «filetype:jpg»
  • Bruk minus for å ekskludere ord som du ikke ønsker i svarene, for eksempel hvis du ønsker å søke etter Apple forhandlere utenom Eplehuset. Skriv dette «apple forhandler -eplehuset»
  • Bruk apostrofer for å finne ut hvor utdrag fra en tekst kommer fra. For eksempel hvis man husker bare en setning av en sang eller et dikt. Ofte er det også slingringsmonn hvis man ikke husker nøyaktig hva ordene var, det kan være lurt å la være å skrive de ordene man ikke husker. Skriv for eksempel: «been travellin these wide roads»
  • Bruk også apostrofer hvis du er usikker på hvordan et ord staves. Google gir deg forslag hvis du skriver: «interresant» og spør om du mente «interessant».
  • Hvis man vil søke etter to ting som ligner på hverandre, men vil ha begge resultatene samtidig kan man bruke apostrofer på hver side av ordene, men et «OR» mellom. For eksempel slik som dette: «crypto currency» OR «bitcoin»
  • Google har også noe kalt «advanced search». Dette kan være svært hjelpsomt hvis man ser etter mer enn bare et kjapt og enkelt svar, eller de gangene det krever mer detaljer for å komme frem til riktig svar.
  • Når man har kommet seg til en side, men det er mye tekst å lese før man finner svaret kan man trykke «command + F» på mac eller «control + F» på windows PC. I de fleste nettlesere vil det dukke opp et lite søkefelt hvor man kan skrive inn ordet man leter etter. Da viser den deg hvor mange ganger ordet er nevnt, og man kan enkelt bla seg til stedet i teksten hvor det er nevnt.

Selv om man lærer seg å bruke disse verktøyene er det viktig å forholde seg kritisk til svarene som dukker opp. Det har kanskje blitt lettere å finne frem, men det betyr ikke dermed at Google foretar en fakta sjekk på svarene du får.

Har du gjennomført Google Powersearch kurset?

Visste du om noen av disse tipsene fra før?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *